Vyrástla vaša firma z WordPressu?

Webová stránka je jedna z prvých vecí vašej spoločnosti, s ktorou sa zákazník dostane do kontaktu. Pre úspech každej spoločnosti je rozhodujúca webová stránka. Vďaka nej sa môžu vaši potenciálni zákazníci o vás dozvedieť viac a rozhodnúť sa, či sa stanú vašimi zákazníkmi alebo sa stanú zákazníkmi vašej konkurencie.

O tomto vie aj pán Jozef, ktorý založil práve startup, ktorého cieľom je skladanie počítačov podľa požiadaviek zákazníkom. Na začiatok mu stačí obyčajná stránka, kde si ľudia budú môcť pozrieť základné informácie o spoločnosti. Stojí však pred obrovskou dilemou. WordPress alebo webová stránka na mieru? Obe možnosti majú svoje pre aj proti. Pre koho je WordPress, a pre koho je webová stránka na mieru?

Na druhej strane je tu pán Vladimír, ktorý vyrástol z WordPressu. Jeho spoločnosť , ktorá klientom vytvára nábytok na mieru, sa začína rozrastať a pán Vladimír začína vidieť nevýhody WordPressu. Na svojej stránke by chcel online konfigurátor, aby si jeho klienti mohli navrhnúť nábytok online bez toho, aby museli navštíviť jeho pobočku, vďaka čomu by ušetril prácu sebe aj jeho zamestnancom, ktorí by to museli kresliť ručne. Taktiež by chcel softvér, ktorý by automaticky vypočítal cenu nábytku, čo si klienti sami navrhnú. Zákazníci si pri návrhu môžu pozrieť aj cenu a budú vedieť, či majú záujem o daný produkt alebo nie. Ďalej ho trápi, že mu volajú klienti a pýtajú sa, ako to vyzerá s ich nábytkom. To je dôvod, prečo chce aj nejakú klientsku zónu, kde si klienti zistia všetky potrebné informácie o svojej objednávke. Na toto všetko WordPress nestačí. Pán Vladimír má problém aj s jeho vývojárom, ktorý má na všetko plno výhovoriek. Nič nedokáže urobiť načas a nespĺňa to tak jeho požiadavky. Takéto jednoduché úpravy trvajú týždne až mesiace a škodí to spoločnosti. Pán Vladimír chce webovú stránku na mieru od zodpovednej a spoľahlivej spoločnosti, ktorá mu urobí všetko čo žiada a hlavne načas. Nevie však, aké výhody a nevýhody webová stránka na mieru ponúka.

WordPress

S WordPressom ste sa už v živote isto stretli. Veľké množstvo spoločností v súčasnosti sú postavené priamo na tomto frameworku. WordPress ponúka množstvo predpripravených šablón, z ktorých si používatelia môžu vybrať tie, ktoré najviac vyhovujú im potrebám, od chatovacích systémov až po šablóny pre e-shopy. Pre svoju jednoduchosť je WordPress mimoriadne obľúbený u blogerov a majiteľov malých podnikov.

Výhody

  • Cena – Pre každú spoločnosť zohráva cena veľkú rolu. Ak máte nízky rozpočet, WordPress je práve pre vás. Ponúka rôzne šablóny a doplnky v rôznych cenových reláciách, plus nevyžaduje žiadnu manuálnu prácu, takže nebudete musieť platiť grafika a programátora. WordPress môžete mať za 300€, 500€ ale aj za 16 000€. Čím rozsiahlejšiu stránku chcete mať, tým viac vás to bude stáť. Môže sa dokonca stať, že vás WordPress bude stáť ešte viac ako stránka na mieru.
  • Všestrannosť – WordPress ponúka šablóny pre rôzne sektory, ako sú e-shopy, blogy, informačné stránky a aj galérie.
  • Doplnky – Každá webová stránka potrebuje množstvo doplnkov, ktoré pomáhajú stránke, a tým pádom aj spoločnosti. Pán Jozef sa nebude musieť báť, že jeho web nepôjde na mobilom zariadení, a taktiež bude mať optimalizované SEO. Pán Jozef vďaka WordPressu môže vytvoriť funkčný web v rýchlom čase a s nízkym rozpočtom.

Nevýhody

  • Obmedzené funkcie – Ak pán Jozef túži po nejakom digitálnom produkte na mieru (viac o digitálnych produktoch sa môžete dozvedieť viac tu), urobiť to vo WordPresse môže byť neskutočne ťažké. Pán Jozef tak bude musieť zaplatiť vývojára, ktorému bude musieť zaplatiť a jeho výdavky sa tak zvýšia.
  • Slabé zabezpečenie – Ak vaša spoločnosť disponuje citlivými informáciami, WordPress je pre vás dosť riskantné rozhodnutie. Keďže táto platforma je dosť náchylná na bezpečnostné hrozby, môže sa stať, že útok na platformu by zasiahol všetky webové stránky, ktoré sú na ňom hosťované.
  • Rýchlosť – Jedna z najväčších výhod WordPressu – doplnky, sú aj jednou z najväčších nevýhod. Čím viac doplnkov vaša stránka má, tým sa bude dlhšie načítavať. Je dobré vedieť, že spoločnosti s pomalými webovými stránkami majú niekoľko násobne menšie zisky ako spoločnosti s rýchlou webovou stránkou.
  • Platené doplnky – síce je množstvo doplnkov bezplatných, väčšina doplnkov pre podnikateľov je avšak platená.

Webová stránka na mieru

Pri najväčších a najpopulárnejších spoločnostiach sa nikdy nestretnete s WordPressom. Všetky tieto spoločnosti majú vlastnú webovú stránku vytvorenú na mier. Každá takáto webová stránka je úplne jedinečná.

Výhody

  • Kontrola – Pri webovej stránke získate úplnú kontrolu nad všetkými jej funkciami a štruktúrou. Taktiež nemusíte používať žiadne komponenty tretích strán.
  • Jedinečnosť – Ak chcete vaše produkty prezentovať jedinečným spôsobom, webová stránka je pre vás. Vaša stránka bude navrhnutá presne tak, ako si ju predstavujete. Vaša stránka môže obsahovať online konfigurátor, klientsku zónu, kalkulačku alebo softvér pre administráciu. Vďaka týmto digitálnym produktom vaša webová stránka ponúkne vašim zákazníkom jedinečný zážitok, ušetrí čas vám a vašim zamestnancom, a zvýši zisk spoločnosti.
  • Rýchlosť – Webová stránka sa načítava rýchlejšie ako WordPress. Pani Anna nebude musieť čakať, kým sa jej stránka načíta. Pri stránkach, ktoré sa dlho načítavajú pani Anna nechce čakať a míňať si svoj vzácny čas, preto si radšej zapne stránku, ktorá sa jej načíta hneď.
  • Bezpečnosť – Webová stránka je budovaná ako uzavretá sieť, to znamená, že je menej zraniteľná voči bezpečnostným hrozbám, pretože nie je pripojená na žiadnej platforme.

Nevýhody

  • Vývoj – Každá webová stránka je naprogramovaná od samého začiatku. Všetko je naprogramované jedinečným kódom, žiadnymi doplnkami. To si avšak vyžaduje aj svoj čas. Kvôli tomu vývoj každej webovej stránky trvá viac ako vývoj WordPressu.
  • Cena – V porovnaní s WordPressom sú webové stránky o niečo drahšie. Pán Jozef si nebude môcť sám takúto stránku navrhnúť a naprogramovať, preto bude potrebovať spoločnosť, ako je OBS Slovakia, ktorá mu urobí technickú expertízu, návrh a po schválení návrhu urobí webovú stránku. Náklady sú potom pravdaže vyššie, avšak za túto cenu dostane naozaj kvalitný produkt. O túto stránku sa treba starať a udržiavať ju, čo môže stáť ďalšie výdavky. Bežné stránky sa pohybujú v cenách od 7 500€, avšak ak ste na celosvetovom trhu, kde potrebujete mať viacjazyčný s rôznymi softvérmi ako online konfigurátor alebo klientska zóna, tak webová stránka na mieru vás môže stáť aj 15 000€ – 50 000€.

Pre ktorú variantu sa rozhodnúť?

Obidve varianty majú svoje výhody a nevýhody. Všetko závisí od vášho rozpočtu a vašich potrieb. Pre pána Jozefa, ktorý má začínajúcu spoločnosť a nízky rozpočet, je lepšie začať práve s WordPressom. Pre rozbeh podnikania mu to stačí, ale s postupom času bude musieť prejsť na stránku šitú na mieru ako pán Vladimír. Na začiatok spoločnostiam toho veľa netreba, stačí im len nejaká platforma na predaj produktov a služieb , ako je WordPress. Po čase, keď začne spoločnosť viac zarábať a rásť, bude potrebné si nechať urobiť webovú stránku na mieru.

Ak ste vyrástli z WordPressu, ale nastal čas to zmeniť, OBS Slovakia je spoločnosť priamo pre vás. Webové stránky tvoríme tak, aby boli podľa vašich predstáv a zároveň, aby čo najviac splnili účel a splnili požiadavky vašich zákazníkov. Stránku začíname technickou expertízou, následne vám ponúkneme návrh, a po úprave návrhu a schválení, vytvoríme webovú stránku. Neponúkame len vytvorenie webovej stránky, ale aj údržbu. Webové stránky a ďalšie digitálne produkty od nás pomáhajú našim klientom v každom smere, od zvýšenia ziskov až po ušetrenie času ich zamestnancom. Neváhajte a kontaktujte nás už dnes.

Zdroje

https://itechindia.co/blog/wordpress-vs-custom-website-development-weighing-the-pros-and-cons/
https://turbofuture.com/internet/Using-a-WordPress-Website-vs-Creating-a-Custom-One

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám