Budovy korporácií, mrakodrapy

10 najväčších softvérových spoločností

Softvér je kľúčovým prvkom moderného sveta s obrovským vplyvom na ekonomiku. Top spoločnosti ako Microsoft a Oracle dominujú trhu a generujú závideniahodné zisky.

👩‍💻 Softvér je tak dôležitý pre fungovanie našich životov, že je nemožné predstaviť si moderný svet bez všetkých tých riadkov kódu, ktoré počítačom (a čoraz viac aj ľuďom) hovoria, čo robiť, kedy a ako často to aj robiť. 🌍

💡 Pretože softvér je počítačový kód, môže byť reprodukovaný za zanedbateľné náklady. Softvérové aplikácie sú užitočnejšie, keď sú široko používané, čo robí tento priemysel obzvlášť náchylným na veľké sieťové efekty. 📈

💰 V dôsledku toho majú najväčší dodávatelia softvéru závideniahodné príjmy a ziskové marže. Priemyselný posun ku cloudovému výpočtu a modelom predplatného softvéru ako služby poskytol mnohým popredným dodávateľom softvéru veľkú základňu opakujúcich sa príjmov. 📊

📝 Tento zoznam je obmedzený na spoločnosti s verejne obchodovanými akciami v USA alebo Kanade, priamo alebo prostredníctvom ADR. Niektoré spoločnosti mimo USA hlásia zisky polročne namiesto štvrťročne, a ich údaje za posledných 12 mesiacov môžu byť staršie ako tie pre spoločnosti, ktoré vydávajú štvrťročné správy. Dáta sú od YCharts.com k 22. decembru 2022. 📆

#1 Microsoft Corp. (MSFT)
📊 Príjmy (TTM): 174,65 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 60,03 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 1,57 bilióna EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -24,61%
📈 Burza: NASDAQ
🖥️ Microsoft poskytuje operačný systém Windows, balík aplikácií Office a cloudovú službu Azure. Najväčšia softvérová spoločnosť na svete tiež vyvíja serverové aplikácie, tablety a herné konzoly.

#2 Oracle Corp. (ORCL)
📊 Príjmy (TTM): 39,62 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 7,57 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 189,08 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -9,39%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ Oracle dodáva cloudovú infraštruktúru a podnikové softvérové aplikácie, vrátane databázového softvéru, ktorý bol hnacím motorom jeho úspechu. Taktiež poskytuje serverový a úložný hardware a distribuuje nástroje pre programovanie v Jave. Oracle vyvíja softvér pre predaj, služby, marketing, financie, ľudské zdroje, logistiku a výrobu.

#3 SAP SE (SAP)
📊 Príjmy (TTM): 28,36 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 3,03 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 105,41 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -22,08%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ SAP je nemecká nadnárodná softvérová spoločnosť špecializujúca sa na podnikové aplikácie. SAP poskytuje manažérsky a e-commerce softvér, ako aj širokú škálu služieb, ktoré zahŕňajú školenia a konzultácie v oblasti manažmentu softvéru a integrácií.

#4 Salesforce, Inc. (CRM)
📊 Príjmy (TTM): 26,05 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 239,18 milióna EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 112,06 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -48,41%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ Salesforce je popredným poskytovateľom softvéru a služieb pre riadenie vzťahov so zákazníkmi pre podnikových klientov. Ponúka nástroje pre automatizáciu marketingu, zákaznícky servis, operácie, predaj a ďalšie. Vlastní tiež Slack, službu pre spoluprácu v pracovnom prostredí. Salesforce tiež prevádzkuje cloudovú platformu, ktorá umožňuje zákazníkom a vývojárom vytvárať a prevádzkovať podnikové aplikácie.

#5 Adobe Inc. (ADBE)
📊 Príjmy (TTM): 15,14 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 4,04 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 136,5 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -38,77% 📈 Burza: NASDAQ
🖥️ Adobe predáva populárny grafický dizajnový softvér Illustrator, čítačku a editor dokumentov Acrobat a nástroje na úpravu fotografií Photoshop. Taktiež vyvíja ďalšie multimediálne, kreatívne a digitálne marketingové produkty.

#6 Block Inc. (SQ)
📊 Príjmy (TTM): 14,59 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): -433,23 milióna EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 32,19 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -63,29%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ Block, predtým známy ako Square, je spoločnosť, ktorá sa zameriava na finančné služby a mobilné platby. Ponúka nástroje pre malé a stredné podniky, ako sú platobné terminály, fakturáciu a správu zásob. Block tiež prevádzkuje Cash App, populárnu mobilnú platobnú aplikáciu.

#7 Intuit Inc. (INTU)
📊 Príjmy (TTM): 11,46 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 1,62 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 95,03 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -36,28%
📈 Burza: NASDAQ
🖥️ Intuit je spoločnosť, ktorá sa zameriava na finančný softvér. Jej najznámejšie produkty sú TurboTax (známa hlavne v USA), program na prípravu daňových priznaní, a QuickBooks, program na účtovníctvo a správu financií pre malé podniky.

#8 VMware Inc. (VMW)
📊 Príjmy (TTM): 11,33 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 1,21 miliárd EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 44,61 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: 5,21%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ VMware je spoločnosť, ktorá sa zameriava na virtualizáciu a cloudové služby. Ponúka riešenia pre správu a automatizáciu dátových centier, ako aj nástroje pre správu mobilných zariadení a bezpečnosť.

#9 Adyen NV (ADYEY)
📊 Príjmy (TTM): 7 miliárd EUR 💰
Čistý zisk (TTM): 519 milióna EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 37,51 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -43,02%
📈 Burza: OTC
🖥️ Adyen je holandská spoločnosť, ktorá sa zameriava na platobné služby. Ponúka riešenia pre online platby, mobilné platby a platby v obchodoch. Adyen tiež poskytuje nástroje pre správu rizík a prevenciu podvodov.

#10 ServiceNow Inc. (NOW)

📊 Príjmy (TTM): 5,95 miliárd EUR
💰 Čistý zisk (TTM): 172,86 milióna EUR
📈 Trhová kapitalizácia: 68,09 miliárd EUR
📉 1-ročný celkový výnos: -37,92%
📈 Burza: New York Stock Exchange
🖥️ ServiceNow je spoločnosť, ktorá sa zameriava na cloudové služby pre podniky. Ponúka riešenia pre správu IT služieb, správu zamestnancov a správu zákazníckych služieb. ServiceNow tiež poskytuje nástroje pre automatizáciu pracovných procesov a integráciu s inými podnikovými aplikáciami.

Článok z 24.5.2023 prevzatý, preložený a upravený z https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/121714/worlds-top-10-software-companies.asp

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám