Koľko vás bude stáť výroba alebo preprogramovanie softvéru?

Poradíme vám, ako postupovať, keď si chcete nechať vypracovať cenovú ponuku na výrobu alebo prerobenie softvéru.

Poradíme vám, ako postupovať, keď si chcete nechať vypracovať cenovú ponuku na výrobu alebo prerobenie softvéru. 

Plánujete si dať vyrobiť alebo prerobiť svoj firemný program či aplikáciu? V takom prípade určite uvažujete nad tým, koľko vás to bude stáť. Najlepším riešením je kontaktovať skúsenú IT firmu, ktorá vám pripraví cenovú ponuku na mieru. 

Postup získania cenovej ponuky však nie je tak priamočiary, ako mnohí očakávajú. Preto vám prinášame niekoľko tipov, na čo sa pripraviť. 

Vypracovanie cenovej ponuky na softvér – postup krok po kroku

Nasledovného postupu sa môžete držať vždy, keď budete kontaktovať IT spoločnosť so žiadosťou o cenovú ponuku na vytvorenie alebo prerobenie softvéru. 

Prvý kontakt 

Na webe IT spoločnosti, u ktorej by ste si chceli nechať vypracovať cenovú ponuku, nájdite kontakt. Buď telefonický, alebo e-mailový. Je len na vás, akú formu oslovenia zvolíte. Zodpovedný pracovník s vami naplánuje termín a čas telefonickej alebo online video-konzultácie

Konzultácia so zástupcami IT spoločnosti 

Myslite na to, že na prvej konzultácii so zástupcami IT spoločnosti im v krátkosti odprezentujete, čo očakávate od svojho nového programu alebo aplikácie. Vopred si preto do niekoľkých odrážok spíšte základné informácie, na ktoré sa vás určite budú pýtať. 

  • Čo vás aktuálne v podnikaní páli, aké máte problémy? 
  • Čo bude cieľom vášho nového programu? 
  • Ako daný program podporí vaše biznis procesy? 
  • Kde chcete mať uložené dáta? 
  • Chcete robiť zálohu dát? 
  • Ak plánujete prerábať softvér, bude sa robiť migrácia dát? 
  • Budete potrebovať aj servis/údržbu softvéru? 
  • Plánujete v budúcnosti program či aplikáciu ďalej rozširovať? Chcete robiť ďalší vývoj softvéru? 

Prvotná konzultácia je štandardne zadarmo a obvykle trvá 30 minút – 1 hodinu. Vždy je dobré, ak sa jej zúčastní nielen projektový manažér alebo obchodný zástupca IT spoločnosti, ale aj programátor alebo grafik. Títo odborníci podrobnejšie zanalyzujú vašu situáciu a budú vám vedieť povedať presnejší odhad času a ceny. 

Aký je výsledok konzultácie? Zástupcovia IT spoločnosti vám na základe svojich skúseností povedia odhad „z brucha“, koľko bude stáť vytvorenie alebo prerobenie programu a ako dlho bude približne trvať. 

Detailná analýza a návrh riešenia 

Ak akceptujete odhad „z brucha“, IT spoločnosť vám navrhne vypracovanie detailnej analýzy (niektoré firmy ju nazývajú aj ako štúdia alebo discovery fáza), výsledkom ktorej bude presný návrh riešenia a cenová ponuka s podrobnými popismi jednotlivých služieb. Takáto detailná analýza už štandardne nie je zadarmo, zástupca firmy by vám mal vopred povedať, koľko bude stáť. Ceny sa obvykle pohybujú na úrovni 35 – 120 € na hodinu, pričom vytvorenie analýzy v závislosti od typu softvéru zaberie nasledovný počet hodín: 

  • Webstránka – cca 30 hodín
  • Klientska zóna – cca 80 hodín
  • Preprogramovanie aplikácie – cca 160 hodín
  • Vývoj aplikácie – cca 110 hodín
  • E-shop – cca 160 hodín
  • Informačný systém – cca 1 – 3 mesiace 

Vo výsledku analýzy by malo byť uvedenékoľko hodín zaberie programovanie či vytváranie grafiky a koľko programátorov bude potrebných na realizáciu projektu. Všímajte si, či je v návrhu riešenia zahrnuté aj testovanie – priebežné aj finálne. V cene by mal byť tiež obsiahnutý projektový manažment, ktorého súčasťou sú taktiež telefonáty s vami ako klientom v procese vývoja. 

POZOR! Cenová ponuka, ktorú dostanete od jednej IT spoločnosti, nie je univerzálna a vzťahuje sa len na služby konkrétnej firmy. Iné spoločnosti v návrhu riešenia budú počítať s odlišnými časmi a cenami. Jednoducho, každá firma má svoje postupy vývoja softvéru, od ktorých sa odvíjajú aj položky v návrhu riešenia. 

Po odsúhlasení návrhu riešenia a podpísaní zmluvy IT spoločnosť začne pracovať na vývoji nového softvéru alebo prerábaní vášho existujúceho. Máte záujem o nezávislú konzultáciu ohľadom vývoja alebo prerobenia firemného programu či aplikácieNaplánujte si s nami 30-minútový telefonický hovor zadarmo, v ktorom prekonzultujeme vaše možnosti.

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám