Prečo programátorské služby stoja aj desiatky tisíc eur?

Nechali ste si naceniť programovanie nového softvéru a zarazila vás vysoká cena? Vysvetlíme vám, od čoho sa odvíja a prečo by ste ju mali akceptovať.

Nechali ste si naceniť programovanie nového softvéru a zarazila vás vysoká cena? Vysvetlíme vám, od čoho sa odvíja a prečo by ste ju mali akceptovať.

Pri našej práci sa občas stretávame s prekvapenými reakciami klientov, keď im oznámime, že vytvorenie komplexného informačného systému bude stáť 10 000, 30 000 či 60 000 eur. Mnohí podnikatelia nedokážu pochopiť, ako je to možné, že programovanie je tak drahé. Veď vytvorenie informačného systému či klientskej zóny je len o tom, že programátori niečo vymyslia, „naklikajú“ a za pár desiatok hodín to majú hotové, no nie? 

Realita je však úplne iná. Pri tvorbe softvéru vstupuje do hry viacero dôležitých faktorov

Softvér na mieru s vysokou pridanou hodnotou

Programovanie si vyžaduje špecifické zdatnosti 

Prvým podstatným faktorom, ktorý vplýva na cenu programátorských služieb, sú skúsenosti a znalosti. Programovanie softvéru je v prvom rade o logickom uvažovaní, vymýšľaní procesov a štruktúr. Nie je to manuálna práca, pri ktorej človek len dodržiava nejaký návod a podľa neho mení určité veci. Každý jeden projekt je výnimočný a vyžaduje si individuálny prístup. 

Programátor si musí detailne zanalyzovať potreby klienta a vymyslieť, ako budú bežať jednotlivé procesy, aby softvér fungoval správne. Musí dokonale ovládať konkrétny programovací jazyk, aby navrhnutú štruktúru dokázal pretaviť do funkčnej podoby. Jednoducho, programátori sa celý život učia niečo nové a musia mať perfektné logické uvažovanie. Rozhodne to nie je práca pre každého.

Čas strávený analýzou prípravou

Koľko stojí hodina času programátora? 

Keďže práca programátora je mimoriadne náročná na vedomosti a myslenie, je logické, že na trhu nebude ohodnotená 10 € na hodinu. Softvérové spoločnosti si za programovanie v priemere pýtajú od 30 do 60€ na hodinu. Tieto ceny sú relevantné vzhľadom na komplikovanosť práce a treba s nimi pri vývoji softvéru rátať. 

Čas strávený analýzou a vývojom 

Druhým dôležitým faktorom ovplyvňujúcim cenu výsledného softvéru je čas, ktorý programátori a ostatní členovia tímu (obchodní zástupcovia, UX a UI dizajnéri) strávia jeho vývojom. 

Analýza projektu 

Pred tým, ako vám ktorákoľvek programátorská firma bude vedieť vytvoriť softvér, musí vypracovať analýzu. Tá trvá 30 hodín pri jednoduchej webstránke, ale aj 1 – 3 mesiace v prípade komplexnejšieho informačného systému. V rámci analýzy programátori navrhnú štruktúru softvéru a na základe nej určia, koľko hodín zaberú programovacie práce, tvorba dizajnu a ďalšie služby. Stanovia tak cenu za samotný vývoj. 

Keďže vypracovanie komplexnej analýzy trvá niekoľko desiatok hodín a majú ho na starosti skúsení programátori, zvyčajne stojí 2000 € a viac

Analýza požiadaviek na vývoj softvéru

Vývoj softvéru 

Samotný vývoj softvéru môže v závislosti od jeho komplexnosti trvať 200, 400, ale aj 800 hodín. Keď si tento čas prenásobíte hodinovou sadzbou senior a junior programátora, vyjdú vám sumy v desiatkach tisíc eur. Nie sú to žiadne „od brucha“ prestrelené ceny navrhnuté tak, aby softvérová spoločnosť čo najviac zarobila. Ide o reálne náklady, ktoré nemôžu byť nižšie, ak má byť zaručená vysoká kvalita softvéru. 

Praktický tip: Ak vás zaujíma, koľko zaplatíte za vývoj softvéru, prečítajte si náš článok: Koľko vás bude stáť výroba alebo preprogramovanie softvéru

Treba si uvedomiť, že vývoj softvéru sa jednoducho nedá urýchliť. Aj malá zmena v štruktúre (napríklad, posunutie tlačidla na iné miesto) zaberie niekoľko desiatok minút. Programátor musí vyhľadať konkrétnu časť kódu, zmeniť ju, v prípade potreby prispôsobiť súvisiaci kód a v neposlednom rade, na základe tejto úpravy musí často grafik upraviť dizajn. 

Tvorba štruktúry projektu

A čo študenti a externisti, ktorí ponúkajú programovanie za nízke ceny? 

Môžete namietať, že na internete predsa zoženiete študentov, ktorí vám softvér naprogramujú za 1000 alebo 2000 eur. Myslite však na to, že takíto programátori zrejme nemajú dostatok skúseností a znalostí. V opačnom prípade by svoje služby neponúkali tak výrazne pod cenu. 

Výroba softvéru na mieru

Teda, síce na prvý pohľad ušetríte, no v skutočnosti pravdepodobne prerobíte. Neskúsený programátor nebude vedieť vyriešiť niektoré problémy podľa vašich predstáv, vývoj softvéru sa bude zadrhávať a extrémne predlžovať. Vo finále mnohé veci zrejme nebudú fungovať správne, vy prídete o veľa času a nakoniec aj tak budete musieť dať softvér prerobiť skúsenej firme

Jednoducho, skratky neexistujú 

Ak si chcete nechať vyvinúť softvér na mieru, ktorý vašej firme ušetrí náklady a pomôže zarobiť viac peňazí, nevyhnete sa tomu, že bude stáť tisícky alebo desiatky tisíc eur. Avšak, tieto peniaze nie sú výdavkom, ale investíciou. 

Vysoká hodnota softvéru na mieru

Kvalitný softvér, ktorý je vyvíjaný skúsenými programátormi, vašej firme prinesie toľko benefitov, že sa vám investícia do neho vráti možno už po niekoľkých mesiacoch

Chcete si aj vy nechať naprogramovať softvér, ktorý pomôže vašej firme dosahovať lepšie výsledky? Naplánujte si s nami nezáväznú bezplatnú telefonickú konzultáciu a zistite, ako vám vieme pomôcť.  

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám