Technické SEO a ďalšie výhody optimalizácie webstránky

Čo je technické SEO a aké prináša výhody? Je SEO audit vhodný aj pre moju firmu, oplatí sa a naozaj funguje? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku.

Webové stránky sa skladajú z mnohých častí. Niektoré komponenty webu sa nemenia (nazývame ich statické), avšak existujú aj dynamické komponenty, ktoré môžu meniť svoj obsah, štýl alebo pozíciu. Tieto dynamické komponenty je potrebné správne optimalizovať, aby vaša stránka pracovala správne, rýchlo a bola používateľsky priateľská.

Jedným z nástrojov pre optimalizáciu a zvýšenie organickej návštevnosti webu je SEO. Problematika spojená so SEO-m je pomerne rozsiahla, preto si v tomto článku rozoberieme „len“ jeden SEO nástroj a to technické SEO.

Technické SEO je nástroj, ktorý zahŕňa optimalizáciu infraštruktúry vašej webovej stránky. Zaoberá sa technickými komponentmi vášho webu – ako napríklad rýchlosť stránky, štruktúra URL adresy, schéma, navigácia na stránke a ďalšie. Google a iné vyhľadávače chcú prezentovať používateľom čo najlepšie výsledky pri vyhľadávaní. Práve preto Google algoritmus prechádza cez celú webstránku a hodnotí ju na základe hore uvedených faktorov. Primárnym účelom optimalizácie je, aby mohli vyhľadávacie nástroje ľahko prehľadávať web a indexovať potrebné atribúty. 

Čo technické SEO prináša vašej firme? 

Koncový a teda aj hlavný účel pre technické SEO je sprostredkovať a primárne zväčšiť organickú návštevnosť vašej webovej stránky. (Organická návštevnosť je návštevnosť, ktorá prichádza z neplatených výsledkov vyhľadávania, napríklad cez Google alebo Bing). Výsledkom je príchod nových návštevníkov na vašu webovú stránku, čo má spravidla za následok nárast počtu objednávok alebo dopytov, ktoré generujú väčšie tržby vašej spoločnosti. 

Tu to avšak ešte nekončí… Výborne zvládnuté SEO prináša vášmu webu nespočetné množstvo nových benefitov. Dovoľte mi ich sem zopár spomenúť:

  • Vaša stránka bude optimalizovaná aj pre iné platformy (mobilné zariadenia, tablety). Potenciálni zákazníci nebudú mať problém navštíviť váš internetový obchod z pohodlia postele pomocou svojho smartfónu.
  • Nestratíte veľké množstvo potenciálnych návštevníkov len kvôli tomu, že sa vaša webstránka načítava príliš dlho. Je fakticky podložené, že každá získaná sekunda pri načítavaní stránky, zväčšuje konverziu o takmer 4,5%.
  • Vaša stránka bude prehľadnejšia a používateľsky prívetivejšia.
  • Odstránenie rušivých prvkov webu, ktoré znižujú jeho dôveryhodnosť a rýchlosť.
  • Technické SEO výrazne prispieva k bezpečnosti webu.
  • Odstránenie „hluchých“ odkazov.

Celkovo stránka funguje lepšie a rýchlejšie. To udrží návštevníkov na vašom webe dlhšie, čo je aj cieľom, pretože chcete premeniť túto návštevnosť na potenciálnych zákazníkov.

Či máte nový web, alebo váš web už existuje nejaký čas, je vysoko pravdepodobné, že na ňom budete mať nejaké technické problémy so SEO-m, ktoré môžu brániť v dobrom hodnotení vašej web stránky. Dobrou správou je, že väčšinu technických problémov so SEO-m je možné vyriešiť jednoduchou inováciou, ktorá začne prakticky okamžite prinášať svoje ovocie.

Najlepším riešením je získať technický SEO audit, kde SEO špecialista rieši akékoľvek technické problémy, ktoré by mohli brániť návštevnosti vášho webu. Spolupráca so SEO odborníkmi vám ušetrí čas a pomáha vám vyhnúť sa nákladným chybám. 

Pomôže to aj mojej spoločnosti a naozaj to funguje?

Odpoveďou je jednoznačne ÁNO. Určite každý z nás z času na čas využíva internetový vyhľadávač od Googlu. Či už potrebujeme nakúpiť darčeky na Vianoce, chceme si overiť nejaký fakt alebo pozrieť náš obľúbený film, tak drvivá väčšina z nás klikne na prvé tri výsledky vyhľadávania. Na druhú stranu sa dostane naozaj málokto, presnejšie iba 0,78% hľadajúcich. 

Predstavte si, že sa vaša stránka alebo e-shop nachádza na druhej, tretej, a možno až štvrtej strane vyhľadávania. Veľa návštevníkov vám tam asi nepríde. Práve preto je technické SEO tak veľmi dôležité. 

Rád by som použil ako príklad nášho klienta, ktorým je agentúra, ktorá pôsobí v oblasti ľudských zdrojov. Organickú návštevnosť sme v rokoch 2020-2021 dvihli o 34%, počet dopytov sa dvihol o 1 140% a celkovú návštevnosť sme dvihli 6-násobne.

Je váš web optimalizovaný a z technického SEO hľadiska aktuálny? Doprajte svojmu webu SEO technický audit, aby ste identifikovali akékoľvek problémy s ním spojené a začnite generovať organickú návštevnosť, ktorú si zaslúžite.

Zdroje:

https://hennessey.com/seo/technical/what-are-the-benefits-of-technical-seo/                                                                                                                                            https://www.digitalpylon.com/sk/co-je-technicke-seo-8-veci-ktore-by-ste-o-nom-mali-vediet/

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám