Čo je Web aplikácia, jej výhody a porovnanie s Excelom

Potrebuje vaša firma webovú aplikáciu alebo si zatiaľ vystačíte s Excelom? Aké výhody prináša digitalizácia a oplatí sa do nej investovať?

Informačné technológie nám zásadným spôsobom uľahčujú a zlepšujú život. Môžeme byť v neustálom kontakte s našimi blízkymi, kúpiť si oblečenie bez toho, aby sme museli ísť do obchodu alebo naopak, predávať oblečenie bez toho, aby sme vlastnili kamennú predajňu. Kedysi nonsens, dnes realita

Prečo je dôležité neustále rozširovať svoje znalosti a vylepšovať svoje služby? Odpoveď je jednoduchá. Pretože konkurencia robí to isté. Ale ako? V dobe presýteného trhu je náročné si vybrať správne. Možno by ste aj chceli investovať, ale neviete do čoho. Dnes som si pre vás pripravil niečo, čo pomôže vám, vašim zamestnancom a samozrejme aj vašim zákazníkom

Čo je to webová aplikácia?

Webová aplikácia je appka vytvorená pre prostredie internetu, prípadne intranetu . Beží na webovom serveri, narozdiel od programov spúšťaných na lokálnych zariadeniach v operačnom systéme.

Ľudovo povedané, k aplikácii a informáciám sa dostanete kdekoľvek na svete prostredníctvom webového vyhľadávača. Pre príklad uvediem napríklad Gmail, Netflix alebo Google Docs. 

Webová aplikácia alebo „starý dobrý“ Excel? 

Záleží na konkrétnej situácii. Excel je vo svete podnikania prakticky všade. Od ukladania údajov po analýzu údajov, od plánovania projektov až po výkazy metrík atď. Excel je mimoriadne všestranný softvér, no aj pomerne komplexný. Každý ho pozná, no nie každý ho vie správne používať.

Pani Zuzana Pogranová, ktorá je lektorkou pre MS Excel, Word a PowerPoint, sa touto témou zaoberá a ukazuje super „vychytávky“ pre prácu s Microsoft Office-om. Osobne by som odporučil článok 7 TOP fintičiek v roku 2021, kde sú naozaj super tipy a triky pre prácu s Excelom. 

Mnoho začínajúcich firiem využíva Excel. Je to lacné, pomerne prehľadné a rozhodne použiteľné. No ako podniky rastú, zistia, že im Excel už zrazu nestačí. Excel nie je dostatočne bezpečný, ochrana heslom nestačí, údajov je priveľa, pribúdajú administrátori, ale neviete im obmedziť prístup atď. 

5 dôvodov, prečo presedlať na webovú aplikáciu

Bezpečnosť

Bezpečnosť je hlavným dôvodom, prečo mnohé spoločnosti radšej vytvorili novú webovú aplikáciu z údajov Excelu, namiesto toho, aby svoje operácie naďalej prevádzkovali v ňom. Hoci používatelia môžu do pracovného hárka pridať ochranu heslom, úroveň zabezpečenia je relatívne nízka a  sa ľahko nabúrať.

Stačí si to vygoogliť a uvidíte, že niekoľko služieb tretích strán je pripravených na otvorenie vašich „chránených“ tabuliek. Navyše podľa prieskumu firmy CISCO, Microsoft Office dokumenty, vrátane Excelu, tvorili až 38% celkového počtu škodlivých súborov v emailoch. V Exceli je tak isto náročné sledovať a kontrolovať úpravy užívateľov. Nemôžete jednotlivým zamestnancom vymedziť, čo môžu a nemôžu vidieť poprípade upravovať. 

Webové aplikácie  šifrované a chránené viacerými formami (SSL, HTTPS), ktoré sa stále zlepšujú a ich nabúranie je náročné. Navyše v prostredí webových aplikácii je možné nastaviť kompetencie užívateľom a zároveň ich kontrolovať.   

Kompatibilita medzi platformami

Webové aplikácie sú dostupné z hocijakých zariadení. Je jedno či máte iOS alebo Android, alebo ste na Windowse, k webovej aplikácii sa dostanete z akejkoľvek platformy, ktorá podporuje webové prehliadače. Samozrejme, niektoré prehliadače fungujú trocha inak a je potrebná menšia úprava.

Lepšie používateľské prostredie

Aplikácia je vystavaná priamo podľa vašich požiadaviek, všetko máte tam, kde potrebujete a ako vám to vyhovuje. Čerešničkou na torte môže byť grafický dizajn podľa vašej firemnej identity a rôzne doplnkové funkcie.

Excel je ťažké škálovať 

Spoliehanie sa na Excel pri vykonávaní každodenných operácií nie je pre rastúci podnik udržateľné. Čas a úsilie potrebné na údržbu týchto dokumentov sú prekážkou efektívnosti a produktivity práce.

Softvér nepodporuje zdieľanie údajov, ani upozornenia v reálnom čase, čo sťažuje tímom spoluprácu a možnosť okamžite konať. Načítanie súborov s rastúcou veľkosťou tiež trvá večnosť, takže čím viac údajov máte, tým viac času potrebujete na vykonanie vecí.

Nadstavby rôznych webových aplikácii nie sú problém, nakoľko pri vývoji prakticky skoro vôbec hranice možností neexistujú.

Dostupnosť

Webové aplikácie majú oproti mobilným/desktopovým aplikáciám jednu veľkú výhoduNie je ich potrebné sťahovať a inštalovať. Pomocou webového prehliadača môže používateľ priamo interagovať s aplikáciou. Je to veľká výhoda pri získavaní nových klientov, nakoľko potenciálny zákazník nemusí prekonávať bariéru nedôvery a proces inštalácie. Rýchlo nájde to, čo potrebuje a je spokojný. 

Kedy je potrebná inovácia?

Je ťažké povedať, kedy presne je potrebná inovácia, no je lepšie byť v predstihu, ako dobiehať zameškané. Šéf a zamestnanci poznajú presný pracovný proces a vedia najlepšie, čo a ako sa dá zefektívniť, aký majú rozpočet, a či je to skutočne potrebné.

Čo však odporúčame my, je postupne vylepšovať a digitalizovať. Stačí vám zatiaľ Excel? Oukej, investujte do niečoho iného. V článku Klientska zóna – B2B portál, ktorý vaša firma potrebuje som opisoval zákaznícke zóny a ich prínos pre firmu. Môžete sa napríklad rozhodnúť pre takéto osvieženie vášho webu a dodatočne, postupom času, a keď to budete potrebovať, pridáte opäť nejakú webovú aplikáciu na zlepšenie užívateľského rozhrania.

Bude to jednoduchšie a aj rýchlejšie, ako vytvárať všetko naraz. Ušetríte čas vám, aj vašim zamestnancom a zákazníci uvidia, že nestagnujete a posúvate sa dopredu.

V prípade, že by ste potrebovali webovú aplikáciu na mieru, neváhajte nás kontaktovať.

Vaše OBS.

Zdroje: 

https://workingmouse.com.au/app-development/web-apps-vs-Excel-which-to-use-when/

hitechwhizz.com/2021/04/5-advantages-and-disadvantages-drawbacks-benefits-of-web-application.html

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám