Pozor, od koho si beriete rady pri programovaní softvéru!

Plánujete si nechať naprogramovať informačný systém, aplikáciu či zákaznícku zónu? Rady od nesprávnych ľudí vás môžu vyjsť poriadne draho.

Plánujete si nechať naprogramovať informačný systém, aplikáciu či zákaznícku zónu? Rady od nesprávnych ľudí vás môžu vyjsť poriadne draho. Poradíme vám, na čo si dávať pozor. 

Pri komunikácii s potenciálnymi klientmi sa niekedy stretávame s vyjadreniami typu: „Pýtal som sa môjho známeho a on mi povedal, že kvalitný informačný systém sa dá vytvoriť aj za 1000 €.“ Prípadne, „Kamarát, ktorý robí s počítačmi, mi to vie vytvoriť za 2 týždne, nie 3 mesiace.“ Takéto rady sa na prvý pohľad môžu zdať užitočné a veľakrát sú myslené dobre. Pokiaľ sa ich však budete držať, viete sa dostať do zbytočných problémov. 

Rady od ľudí, ktorí sa v danej oblasti naozaj dobre nevyznajú, vás môžu obrať o tisícky eur a hodiny času. Preto by ste si v tomto smere mali dávať veľký pozor. 

Pozor na rady od rodinných príslušníkov 

Rodinným príslušníkom na vás záleží a nechcú zraniť vaše emócie. Preto vám s dobrým úmyslom často dajú radu, ktorá síce nie je relevantná, no majú pri nej istotu, že vás nijakým spôsobom nedostane do ohrozenia

Napríklad, keď sa opýtate svojho otca, ktorý v minulosti robil údržbára počítačov, či je rozumné zaplatiť za informačný systém 10 000 eur, s veľkou pravdepodobnosťou vám povie, že to je extrémne prestrelená cena. Lebo sa v tejto oblasti nevyzná a nevie, ako sa reálne pohybujú ceny za vývoj softvéru. Chce vás ušetriť od potenciálnej finančnej straty, a tak vás radšej od takejto investície odhovorí. Vy dáte na jeho radu, lebo mu plne dôverujete. Pritom však nie je vôbec relevantná a z dlhodobého hľadiska kvôli nej možno prídete o tisícky eur. 

Praktický tip: Nikdy si neberte radu od rodinných príslušníkov len preto, že sú to vaši najbližší ľudia. Poradiť si nechajte od človeka, ktorý má preukázateľné skúsenosti s vývojom softvéru. 

Nie je IT-čkar ako IT-čkar 

Ďalšou častou chybou je, že záujemcovia o vývoj softvéru sa radia s ľuďmi, ktorí síce majú niečo spoločné s IT alebo počítačmi, no v programovaní sa vôbec nevyznajú. Napríklad, manažér firmy si nechá radiť od firemného údržbára počítačov. Ten síce vie, ako nainštalovať programy, zapojiť počítače do siete a podobne, no možno nikdy nič nenaprogramoval a absolútne netuší, ako prebieha vývoj softvéru a aké ceny sú relevantné. Jeho rada tak vôbec nemusí byť zmysluplná. 

Strata času, peňazí a obchodných príležitostí 

Čo sa vlastne stane, keď budete poslúchať nerelevantné rady od ľudí, ktorí sa vo vývoji softvéru nevyznajú? V prvom rade, prídete o veľmi veľa času. Pravdepodobne začnete špekulovať. Vyžiadate si cenové ponuky od viacerých firiem, budete oslovovať rôznych freelancerov alebo čakať, kým vám váš známy konečne niekoho dobrého odporučí. 

Celý tento proces, ktorý trvá aj niekoľko týždňov, častokrát skončí uvedomením si, že pôvodná ponuka od skúsenej softvérovej firmy bola naozaj férová a rady vášho neskúseného známeho v skutočnosti nedávajú zmysel. Kvôli špekulovaniu môžete premeškať cennú obchodnú príležitosť, premrháte hodiny svojho drahocenného času a v konečnom dôsledku prídete o stovky či tisícky eur

Drahé a zdĺhavé experimenty 

Keď poslúchnete rady neskúsených známych a necháte si softvér naprogramovať od kamaráta, ktorý ho spraví za 1/10 ceny vypočítanej profesionálnou firmou, môžete sa opäť dostať do zbytočných ťažkostí. Programovanie bude trvať extrémne dlho, výsledok nebude po stránke funkcionalít či dizajnu zodpovedať vašim predstavám a v konečnom dôsledku sa budete musieť po mesiacoch trápenia obrátiť na skúsenú softvérovú firmu. 

Malí experti

Naša rada: Ak chcete, aby vývoj vášho nového softvéru prebehol čo najhladšie a najrýchlejšie, zbytočne neexperimentujte s rôznymi alternatívnymi ponukami a nehľadajte skratky. Zverte ho do rúk skúsenej firmy.

Od koho si brať rady pri vývoji softvéru? 

Pred tým, ako si od niekoho budete brať rady ohľadom vývoja softvéru, spýtajte sa ho niekoľko kontrolných otázok. Odporúčame najmä nasledovné: 

  • Aká je priemerná hodinovka spoločností, ktoré sa venujú vývoju informačných systémov, klientskych zón či aplikácií? Kvalitné firmy si v závislosti od seniority programátorov na projekte účtujú hodinovku v rozpätí 30 – 120 €. 
  • Koľko bude stáť vytvorenie môjho softvéru? Ak vám daný človek bez dlhšieho uvažovania povie nejakú konkrétnu sumu, pravdepodobne sa v tejto oblasti veľmi nevyzná. Na to, aby mohla byť určená cena vývoja softvéru, musí byť vypracovaná podrobná analýza. 
  • Ako dlho bude trvať vytvorenie softvéru? Pokiaľ si chcete nechať naprogramovať komplexný informačný systém, aplikáciu či klientsku zónu s mnohými funkciami, vývoj spolu s analýzou bude určite trvať aj viac ako 3 mesiace. Keď vám niekto povie, že niečo také skúsený programátor spraví za 3 týždne, neverte mu. 
  • Čomu konkrétne sa venujete v oblasti IT? Berte si rady výlučne od ľudí, ktorí sa skutočne niekoľko rokov pohybujú priamo vo svete programovania softvérov na mieru. To, že niekto vie opravovať počítače alebo konfigurovať siete, neznamená, že sa vyzná aj vo vývoji softvérových riešení. Platí jednoduché pravidlo – o zuboch sa raďte iba so zubárom, nie s chirurgom. Rovnaký princíp platí aj vo svete IT. 
Nesprávne použité náradie

Ak sa dotyčný naozaj vyzná, na všetky tieto otázky vám bude vedieť odpovedať ihneď a bez zaváhania. Nezačne si hľadať veci na internete a nebude sa nijako vyhovárať. Jedine od takéhoto človeka si berte rady. Chceli by ste si nechať poradiť ohľadom vývoja softvéru na mieru, no nemáte okolo seba ľudí, ktorí by sa vyznali v tejto oblasti? Zarezervujte si s nami nezáväznú bezplatnú telefonickú konzultáciu. Radi vám odborne pomôžeme a odporučíme, čo bude skutočne najvýhodnejšie pre vás.

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám