Ilustračný obrázok umelej inteligencie

Umelá inteligencia je tu a my vám s ňou pomôžeme

Umelá inteligencia je tu. Zistite jej využitie a mý vám pomôžeme s jej integráciou vo vašej firme. Inovujte a predbehnite s nami konkurenciu.

Umelá inteligencia (AI – z angl. Artificial Intelligence) sa stáva ošiaľom nie len na svete, ale aj na Slovensku. Využívajú jú denne banky, eshopy, IT firmy, programy, aplikácie, školy, ale aj bežní ľudia.

Umelá inteligencia sa využíva od analýzy dát, predikcií, zisťovania trendov až po edukačnú činnosť. Čo sa tým myslí? Kde ju viete využiť a ako vám s ňou vieme pomôcť?

Obsah

  1. Čo je to umelá inteligencia?
  2. Kde sa využíva umelá inteligencia?
  3. Čo získate použitím umelej inteligencie?
  4. Prípadové štúdie: 10 príkladov úspechu s umelou inteligenciou
  5. Zdroje

Čo je to umelá inteligencia?

Umelá inteligencia (AI) je oblasť počítačovej vedy, ktorá sa zaoberá vytváraním počítačových systémov schopných vykonávať úlohy, ktoré zvyčajne vyžadujú ľudskú inteligenciu.

Tieto úlohy zahŕňajú rozpoznávanie reči, učenie sa, plánovanie, riešenie problémov, vnímanie a rozpoznávanie objektov. Umelá inteligencia sa opiera o rôzne disciplíny ako sú informatika, matematika, psychológia, lingvistika, filozofia a ďalšie.

Umelá inteligencia sa často delí na dva hlavné smery: symbolickú AI, ktorá sa zaoberá abstraktnými modelmi myslenia, a strojové učenie (ML – z angl. Machine Learning), kde systémy získavajú schopnosť učiť sa a zlepšovať sa z dát bez explicitného programovania pre konkrétne úlohy. Strojové učenie zahŕňa metódy ako sú neurónové siete, hlboké učenie a posilňovacie učenie.

Umelá inteligencia - obrázok k blogu
Obrázok vygenerovený pomocou umelej inteligencie

ℹ️ Obrázok vyššie vytvorila AI, ktorej sme zadali: Vygeneruj ilustračný obrázok pre Blog s názvom: Umelá inteligencia je tu a my vám s ňou pomôžeme.

Kde sa využíva umelá inteligencia?

Umelá inteligencia sa využíva v širokom spektre oblastí a priemyselných odvetviach, čo vedie k zlepšeniu efektívnosti, automatizácii úloh a inováciám v produktoch a službách. Prečítajte si niekoľko príkladov:

  1. Zdravotníctvo: Umelá inteligencia vám pomôže pri diagnostike chorôb, personalizovanej medicíne a monitorovaní pacientov. Systémy umelej inteligencie vám pomôžu analyzovať medicínske záznamy, obrazové dáta a genetické informácie na poskytovanie lepšej a rýchlejšej diagnostiky.
  2. Finančné služby: Viete ju použiť na detekciu podvodov, automatizované obchodovanie, riadenie rizík a personalizované finančné poradenstvo.
  3. Automobilový priemysel: Umelá intelignecia poháňa autonómne vozidlá a pomáha pri vývoji pokročilých asistenčných systémov pre vodičov.
  4. Výroba: Pomôže optimalizovať výrobné procesy prostredníctvom prediktívnej údržby a automatizácie zložitých úloh.
  5. Malobchod: Využijte ju na personalizáciu zákazníckej skúsenosti, optimalizáciu zásob a automatizáciu služieb zákazníkom.
  6. E-commerce: Pomôže vám pri odporúčaní produktov, optimalizácii logistiky a poskytovaní personalizovaných zákazníckych skúseností.
  7. Zábava a médiá: Viete ju využiť na personalizáciu obsahu, analýzu trendov a vytváranie nového obsahu, ako je hudba, text alebo vizuálne umenie.
  8. Bezpečnosť a dohľad: Umelá inteligencia vám umožní rozpoznávanie tvárí a objektov, čím zlepší bezpečnostné systémy a monitorovanie.
  9. Vzdelávanie: Poskytne personalizované učebné plány a materiály na základe potrieb a predpokladaných schopností študentov.
  10. Robotika: Umožňuje robotom vykonávať zložité úlohy v priemysle, zdravotníctve, výskume a domácnostiach.
  11. Prírodné jazyky: AI poháňa prekladové služby, hlasových asistentov a chatbotov, čím zlepšuje interakciu medzi človekom a počítačom.

Využitie umelej inteligencie neustále rastie a rozširuje sa do nových oblastí, čo prináša inovácie a zlepšuje procesy a služby v mnohých odvetviach.

Zvýšená efektivita podľa umelej inteligencie
“Zvýšená efektivita” podľa umelej inteligencie

ℹ️ Obrázok vyššie vytvorila AI, ktorej sme zadali: Vytvor obrázok na text: Zvýšenie efektivity pomocou umelej inteligencie.

Čo získate použitím umelej inteligencie?

Existuje veľa spôsobov, ako môžete využiť umelú inteligenciu, ale väčšina použití sa zameriava na podporu rastu. Aplikovaním umelej inteligencie a strojového učenia vo vašej spoločnosti získate inovatívne spôsoby, ako pomôžete výkonu vášho podniku.

Využitím umelej inteligencie v podniku získate:

  • Zvýšite efektívnosť prostredníctvom automatizácie procesov
  • Zlepšite rýchlosť alebo konzistentnosť služieb
  • Využijete poznatky o zákazníkoch pre informované rozhodovanie
  • Odhalíte príležitosti pre nové produkty a služby

👉 Možno vás zaujme náš starší článok Umelá inteligencia: Kľúč k efektívnosti vašej firmy a budúcnosti podnikania

Prípadové štúdie: 10 skutočných príkladov úspechu s umelou inteligenciou

Umelá inteligencia zlepšuje množstvo odvetví, prináša transformačné zmeny a neporovnateľné efektívnosti. Tieto prípadové štúdie zahŕňajú sektory ako streamovanie hudby, e-commerce, financie, potraviny a nápoje, automobilový priemysel, vývoj softvéru a zdravotníctvo.

Prvých 5 prípadových štúdií

  1. pikMenu: Aby ste verili, že umelá inteligencia je bližšie ako si myslíte, začnime slovenským produktom pikMenu, ktorý vyvinula spoločnosť OBS Slovakia (áno, my) pre gastro prevádzky. Je to najlepšie QR kód menu, ktoré je unikátne svojim administračným systémom. Umelá inteligencia prekladá položky menu do jazykov ako angličtina, nemčina, taliančina, ruština, španielčina a iné. Len si vezmite koľko času a peňazí ušetria majitelia prevádzok, keď po kliku je celé reštauračné menu preložené do španielčiny za 30 sekúnd.
  2. Spotify: Každý počúva hudbu a mnohí sú oboznámení so Spotify. Spotify využíva algoritmy umelej inteligencie, ktoré odhadujú osobné preferencie na základe počúvacích návykov. Vždy, keď počúvate hudbu, systém si všimne vaše preferencie a navrhne piesne podobné žánrom, ktoré máte radi. Navyše zvyšuje efektívnosť podnikania vytváraním cielených reklám.
  3. Trienpont AI-Powered Tech Lead: Integrovaný bezproblémovo do pracovnej plochy Slack, pomáha vývojárom pri kontrole kódu, riešení problémov a ponúka odborné rady týkajúce sa otázok súvisiacich s JavaScriptom. Tento prístup riadený umelou inteligenciou zabezpečuje, že programátorský kód je najvyššej kvality, efektívny a bez bežných chýb.
  4. Netflix: Streamingový gigant využíva umelú inteligenciu na analýzu vzorcov sledovania a preferencií svojich používateľov. Tento prístup založený na dátach umožňuje Netflixu odporúčať seriály a filmy prispôsobené individuálnym vkusom. Navyše Netflix využíva AI na rozhodovanie o tom, ktoré relácie vyrobiť, pričom potenciálny úspech určuje na základe údajov používateľov.
  5. Amazon: Jeden z technologických gigantov využívajúcich umelú inteligenciu, Amazon používa algoritmy na analýzu správania zákazníkov pri prehliadaní, histórie nákupov a dokonca aj času stráveného pri konkrétnych položkách. Personalizuje odporúčania na zvýšenie ďalších nákupov.
Obrázok prípadových štúdií s umelou inteligenciou
Umelá inteligencia: Vytvorený obrázok “Prípadové štúdie”

Druhých 5 prípadových štúdií

  1. American Express: Finančná inštitúcia využíva AI na detekciu a prevenciu podvodov v reálnom čase. Analýzou miliónov transakcií systém AI identifikuje neobvyklé vzorce správania a potenciálne podvodné aktivity, čím upozorní spoločnosť aj držiteľov karty.
  2. Starbucks: Starbucks využíva AI analýzu vo svojom programe “Deep Brew”. Táto iniciatíva pomáha personalizovať zákaznícke skúsenosti, optimalizovať prevádzku obchodov a riadiť inventár. Napríklad ich mobilná aplikácia poskytuje personalizované odporúčania na nápoje a jedlo používateľom na základe ich predchádzajúcich objednávok a preferencií.
  3. Coca-Cola: Obrovský výrobca nápojov experimentuje s automatmi na nápoje riadenými umelou inteligenciou. Tieto automaty ponúkajú personalizované zážitky tým, že navrhujú nápoje na základe predchádzajúcich výberov používateľa. Okrem toho Coca-Cola využíva umelú inteligenciu na analýzu údajov zo sociálnych sietí, aby pochopila, o akých príchutiach zákazníci hovoria a čo by mohli chcieť v budúcnosti.
  4. Toyota: Výrobca automobilov využíva umelú inteligenciu na prediktívnu údržbu pomocou analýzy údajov zo senzorov vo vozidlách. AI predpovedá, kedy je pravdepodobné, že súčiastka zlyhá alebo kedy je potrebná údržba, čím zabezpečuje bezpečnosť a znižuje dobu prestojov.
  5. IBM Watson Health: Watson spoločnosti IBM využíva AI na analýzu obrovského množstva lekárskych údajov, od vedeckých prác po záznamy pacientov. Pomáha lekárom pri diagnostike chorôb a navrhuje liečby. Napríklad Watson bol použitý na liečbu zriedkavých foriem rakoviny analýzou genetických údajov a na identifikáciu potenciálnych liečebných postupov.

Zdroje

  • ChatGPT
  • Wharton University of Pennsylvania
  • Všetky obrázky k článku sme vytvorili pomocou umelej inteligencie
  • https://www.linkedin.com/pulse/ai-action-real-world-case-studies-showcasing-business/
Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám