Vytvoriť Softvér alebo ho Kúpiť: Výhody, Nevýhody a Šesť otázok, ktoré zvážiť pred rozhodnutím

Vytvoriť, či nevytvoriť, to je otázka! Odhliadnuc od Shakespearovského humoru, rozhodnutie, či softvér kúpiť alebo vytvoriť  na mieru je naozaj ťažké.

Vytvoriť, či nevytvoriť, to je otázka! Odhliadnuc od Shakespearovského humoru, rozhodnutie, či softvér kúpiť alebo vytvoriť softvér na mieru je naozaj ťažké. Je to dilema, ktorej skôr či neskôr čelí väčšina majiteľov firiem.

Oba prístupy majú jasné výhody a nevýhody. Jedna možnosť môže byť oveľa lepšia ako tá druhá v závislosti od potrieb a obmedzení Vašej firmy.

Čítajte ďalej a zistite šesť otázok, ktoré by ste sa mali opýtať pred tým, ako získate nový softvér, ako aj výhody a nevýhody kúpy vs. vytvorenia na mieru.

Aby ste sa v otázke vytvorenia alebo kúpy softvéru rozhodli správne, zvážte tieto otázky:

  1. Ako malý alebo veľký je Váš biznis?
  2. Plánujete ho značne rozširovať?
  3. Vyvinie sa časom štruktúra Vášho biznisu?
  4. Závisí úspech Vašej firmy potenciálne na tom, či využívate najmodernejšiu technológiu?
  5. Aké máte časové obmedzenia na implementáciu softvérového riešenia?
  6. Aké sú Vaše finančné obmedzenia?

V tomto článku sa pozrieme na hlavné výhody a nevýhody softvérového riešenia na mieru a už existujúceho riešenia, pričom si preberieme ako každá z vyššie uvedených otázok Vám môže pomôcť pri výbere toho najlepšieho riešenia pre Vašu firmu.

Tiež sa bližšie pozrieme na obvyklé mylné názory na otázku vyrobiť vs. kúpiť softvér, ktoré niekedy vedú ľudí k nesprávnemu rozhodnutiu pre ich firmu.

Softvér na mieru obchodnícky systém

Argumenty v prospech Softvéru na mieru | Vyrobiť alebo Kúpiť softvér

Škálovateľnosť

Ak plánujete značne rozšíriť Vašu firmu, softvér na mieru je pre Vás pravdepodobne to najlepšie riešenie. Je to preto, lebo softvér na mieru môže byť upravený oveľa rýchlejšie a jednoduchšie, aby pomohol Vašej firme rozširovať sa, rásť a meniť sa. Takže aj keď nájdete už existujúci softvér, ktorý spĺňa prevažnú väčšinu Vašich aktuálnych technologických potrieb, pravdepodobnosť, že bude spĺňať potreby Vašej firmy sa s odstupom času bude zmenšovať. 

Neskôr budete musieť nájsť lepšie riešenie. Prechod na úplne nový systém môže byť oveľa viac ťažkopádny, časovo náročný a rušivý pre Vaše firemné procesy, než malé, časté a čiastočné aktualizácie, ktoré sa typicky robia pre softvér na mieru. 

Konkurenčná výhoda

V dnešnom svete formujú najmodernejšie technológie takmer každé odvetvie. Ak si vyberiete už existujúce softvérové riešenie, riskujete, že svoju firmu začnete s prežitou technológiou a prídete o príležitosti dostať sa do popredia vo Vašom odvetví. So softvérom na mieru získate konkurenčnú výhodu tým, že budete disponovať najefektívnejšou pripojenou a škálovateľnou technológiou.

Vývoj technológie chytrých produktov a využívanie riešení internetu vecí v správnom kontexte dokáže robiť zázraky pre efektívnosť Vašej firmy a jej atraktívnosť pre nových i existujúcich zákazníkov. V podstate Vám softvér na mieru môže pomôcť vyniknúť nad konkurenciou.

Rýchlejší rast

Schopnosti, škálovateľnosť a možnosť prispôsobiť softvér na mieru sú doplnené o výhodu rýchlejších a lepších výsledkov. Keď je podnikový softvér prispôsobený tak, aby zahŕňal všetku funkčnosť, ktorú potrebujete a spôsobom, akým ju potrebujete najviac, firmy fungujú dokonale ako švajčiarske hodinky. Softvér, ktorý je prispôsobený Vašim procesom a optimalizovaný na dnešný pripojený svet môže posunúť výrobu a ziskovosť nad Vaše očakávania a viesť k exponenciálne rýchlejšiemu rastu Vašej firmy.

Software pre obchodníkov – vizualizácia obchodného procesu

Nevýhody Softvéru na mieru

Náklady

Softvér na mieru stojí na začiatku typicky viac než už existujúci, čo, v závislosti na veľkosti a ziskovosti Vašej firmy môže byť rozhodujúcou nevýhodou. Je dobré uistiť sa, že príjmy Vašej firmy dokážu bez problémov pokryť náklady na výrobu, údržbu a aktualizáciu softvéru na mieru.

Pamätajte však na bežný mylný názor, že už existujúce softvérové riešenie bude finančne vždy to najlepšie. Časom môže používanie existujúceho softvéru viesť k strate príjmov, ktorá vysoko prevýši dodatočné náklady na údržbu softvéru na mieru. Je to preto, lebo existujúci softvér často oberá Vašu firmu o drahocenný čas a zdroje, lebo Vaši zamestnanci musia bojovať s tým, že softvér nemá všetky funkcie, ktoré potrebujú na to, aby mohli pracovať optimálne.

Je na čase tvoriť

S tým správnym procesom vývoja softvéru síce môžete včas dostať časti softvéru, ktoré sa dajú používať, avšak spustenie plne funkčného softvérového riešenia na mieru si vyžaduje čas, ktorý môžete, avšak nemusíte mať.

Existujúci softvér: to dobré, to zlé a to škaredé

Keď premýšľate, či radšej vytvoriť alebo kúpiť softvér, budete tiež musieť zvážiť časový horizont. Tu sú prevažne krátkodobé výhody kúpenia existujúceho softvéru:

Nižšie obstarávacie náklady

Ak sú pre Vás náklady veľkým faktorom a máte obmedzené zdroje na spustenie riešenia, existujúci softvér je pre Vás to najlepšie riešenie, pretože je typicky lacnejší čo sa týka kúpy a implementácie. Avšak pamätajte na potenciálne dlhodobé finančné nevýhody, ktoré sme spomenuli vyššie. Možno budete chcieť časom prejsť na softvér na mieru, keď sa táto možnosť stane pre Vás reálnejšou.

Rýchlejšia implementácia

Keďže ho netreba vyrobiť, existujúci softvér môže byť inštalovaný a spustený rýchlejšie. Avšak dovoľte nám vyvrátiť bežný mylný názor, že spustenie existujúceho podnikového softvéru si nevyžaduje rozsiahlu angažovanosť IT. Napriek jednoduchosti, ktorá je u existujúceho softvéru predpokladaná, obvykle sa nejedná o pripoj a prehraj (Plug and Play) riešenia. Hladká a úspešná implementácia existujúceho softvéru si často vyžaduje čas a technickú zručnosť.

Obmedzenia existujúceho softvéru | Vyrobiť alebo Kúpiť softvér

Obmedzená funkčnosť

Existujúci softvér je dosť strnulý čo sa týka funkčnosti a schopností. Neexistuje veľa priestoru na jeho prispôsobenie, aby splnil Vaše konkrétne požiadavky alebo na jeho optimalizáciu, aby vyhovel rastúcim a stále sa meniacim potrebám Vašej firmy. Tieto obmedzenia môžu utlmiť produktivitu, inováciu, hodnotu a rast. Tiež Vás to môže dostať do konkurenčnej nevýhody. Váš zakonzervovaný softvér preto nebude mať šancu prekonať konkurenciu, ak Vaši rivali používajú riešenia na mieru.

Problémy s nekompatibilitou a Pripojením

Existujúci softvér nemusí byť kompatibilný s inými programami, zariadeniami a produktmi, ktoré dnes používate alebo tými, ktoré budete používať v budúcnosti. Na druhej strane, softvér na mieru môže byť vytvorený s prihliadnutím na kompatibilitu a môže byť neskôr upravený, aby sa pripojil k ďalším zariadeniam alebo iným softvérom, ktoré sa v budúcnosti stanú nevyhnutné pre Váš podnik.Takže rozhodnutie, či softvér vyrobiť alebo kúpiť príde nakoniec na to, či sú Vaše priority spustiť softvér rýchlo a lacno alebo radšej investovať do Vašej schopnosti stúpať na vrchol rázne a rýchlo.

ZDROJE

https://praxent.com/blog/build-vs-buy-software-pros-cons-six-questions-to-consider-before-taking-the-plunge

https://blog.close.com

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám