Ilustračný obrázok Web aplikácia a web stránku

Web aplikácia a web stránka. Aký je medzi nimi rozdiel?

Web aplikácia alebo web stránka? Aký je medzi nimi rozdiel? Akú výhodu vám ponúkne web aplikácia, a aké zas web stránka?

Mnohí ľudia často mylne zamieňajú pojmy Web aplikácia a web stránka.

Ak ste v tejto kategórii aj Vy, čítajte ďaľej, či ste na omyle alebo nie.

Ak patríte do tejto skupiny, pozrite sa s nami na základné rozdiely medzi web aplikáciou a web stránkou a taktiež na to, aké výhody ponúkajú a prečo ich potrebujete aj pre úspech vašej spoločnosti.

Čo je web aplikácia?

Definícia: Web aplikácia (web app) je aplikačný program, ktorý je uložený na vzdialenom serveri a doručovaný cez internet prostredníctvom rozhrania prehliadača. Webové služby sú podľa definície webové aplikácie, pričom mnohé, ale nie všetky, webové stránky obsahujú web ové aplikácie.

Web aplikácia je určená na interakciu s koncovým užívateľom, ktorý nečíta len obsah web stránky, ale tiež manipuluje s obmedzenými údajmi. Keďže poskytuje oveľa viac funkcií ako webová stránka, tak je potrebné prihlásenie sa.

Ak z tejto definície nie ste veľmi múdry, tak to zjenodušme na to, že ak webová stránka obsahuje prihlásenie, cez emaily alebo robí rôzne výpočty, tak je to webová aplikácia 😉.

👉 TIP: Ak si viete predstaviť program, ktorý sa dá urobiť ako aplikácia do telefónu alebo nainštalovať do Windowsu, pravdepodobne je to webová aplikácia. Ak naproti tomu je to “statický” text s obrázkami, ktorý len pasívne prijímate, tak je to web stránka.

Obrázok
Práca s web aplikáciou alebo web stránkou? 😉

Web aplikácia. Prečo ju vaša spoločnosť potrebuje?

  • Webové aplikácie sa ľahšie udržiavajú, pretože používajú rovnaký kód v celej aplikácii.
  • Vaši zákazníci môžu vašu web aplikáciu používať na akejkoľvek platforme. Používajú vaši zákazníci Windows? Mac? Linux? Vďaka web aplikácii túto otázku riešiť nemusíte.
  • Vaši zákazníci nemusia vykonávať žiadne aktualizácie.
  • Každé zariadenie, či už je to počítač, mobil alebo tablet umožňuje prístup k Web aplikácii, 
  • Vaši zákazníci nebudú musieť nič sťahovať ani inštalovať, keďže web aplikácia je internetová aplikácia, ku ktorej sa pristupuje cez webový prehliadač. Jediné čo stačí, je prístup k Internetu.
  • Vaši zákazníci získavajú bezpečnosť, pretože systém sa navhrne s vysokou úrovňou ochrany.
  • Web aplikácia môže zefektívňovať vaše obchodné procesy.
  • Komunikácia, internetové bankovníctvo alebo cestovanie zjednodušujú každodenné procesy.

Pre lepšiu predstavu o web aplikácii si pozrite našu prípadovú štúdiu o digitálnom nástroji na manažovanie QR kódov – pikMenu, ktoré je vlastne web aplikáciou s vlastnou web stránkou.

Ilustračný obrázok
Ilustrácia informácií

Čo je web stránka?

Web stránka je skupina vzájomne prepojených webových stránok obsahujúcich obrázky, zvuk alebo videá, ktoré sú prepojené jedným názvom domény. Je hosťovaná na jednom alebo viacerých webových serveroch, a môžete k nej pristupovať pomocou Internetu, alebo súkromnej lokálnej sieti pomocou IP adresy (Intranet).

Web stránku pre vašu spoločnosť vám môže vytvoriť jednotlivec, napríklad študent alebo freelancer,  alebo digitálna agentúra. (Ak chcete vedieť, ktorá možnosť je pre vašu spoločnosť najlepšia, odporúčam vám, prečítať si náš článok – Najať si digitálu agentúru, alebo dať šancu študentovi.)

Web stránka sa väčšinou skladá zo statického (vizuálneho a textového) obsahu, ktorý je prístupný pre všetkých vašich návštevníkov vašej web stránky. Tento obsah si používatelia môžu prezerať alebo čítať, pritom však fungovanie stránky nijako neovplyvňujú.

Obrázok
Ilustračné foto

Web stránka. Prečo ju vaša spoločnosť potrebuje?

  • Efektívne prezentuje vaše produkty a služby
  • Dodáva vašej spoločnosti dôveryhodnosť
  • Pomáha vytvárať branding vašej spoločnosti
  • Zväčšuje povedomie o vašej značke
  • Zvyšuje zákaznícku základňu 
  • Môžete jednoducho informovať vašich zákazníkov o rôznych aktualizáciách
  • Nemusíte mať kamennú predajňu ani pobočku. Vaši zákazníci zistia potrebné informácie s pomocou web stránky. Pristupovať k nej sa dá 24h a 7dní v týždni. Plus si objednajú produky a služby kedykoľvek z pohodlia domova. Taktiež je dobré povedať, že môžete osloviť zákazníkov z celého sveta.
  • Zvyšuje množstvo objednávok a tak aj zisky

Možno vás zaujme náš článok 10-tich tipov pre dokonalú web stránku, ktorý je koncipovaný pre technického návštevníka. Ale pozor! Nenechajte sa odradiť.

Ilustračný obrázok času
Je aj vaša web aplikácia a web stránka prístupná non-stop?

Všetko má svoje pre a proti. Je už len na vás, či ste si po prečítaní tohto článku povedali: ,,Naša spoločnosť potrebuje webovú aplikáciu“, alebo nie. V každom prípade, ak by ste potrebovali webovú aplikáciu alebo webovú stránku, tak my v OBS Slovakia sme tu vždy pre vás.

Vaše OBS.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Zdroje:

https://www.guru99.com/difference-web-application-website.html#:~:text=Summary%3A,accessible%20using%20any%20web%20browser.

https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-web-application-and-website/

https://www.scnsoft.com/blog/web-application-vs-website-finally-answered

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám