WordPress a jeho najväčšie nedostatky

WordPress je najpopulárnejší open source CMS systém. Využíva ho 34% všetkých webov. Aké sú však jeho nedostatky a s akými problémami sa môžete stretnúť?

Ako všetko, aj WordPress ukrýva dve strany mince. Jeho primárnou výhodou je jednoduchosť. Na rozdiel od hlavného konkurenta Drupal, pri WordPresse nepotrebujete ovládať ani HTML a ani CSS. Všetko si upravíte pomocou predinštalovaných pluginov a šablón, ktoré sú poväčšine zadarmo. WordPress je masívne rozšírený. To prináša so sebou mnoho výhod, ako napríklad širokú komunitu vývojárov, pluginy všetkých možných druhov alebo možnosť vybudovať stránku v krátkej dobe za málo peňazí.

Nakoľko WordPress používa viac než 10 miliónov používateľov, je prakticky nemožné vyhovieť všetkým. Často vaša spoločnosť potrebuje konkrétne metódy a aplikácie, ktoré WordPress nedokáže zastrešiť a vtedy nastáva problém

Webová stránka je jedna z prvých vecí vašej spoločnosti, s ktorou sa zákazník dostane do kontaktu. V článku Vyrástla vaša firma z WordPressu? som analyzoval, aký typ stránky je vhodné zvoliť pre vašu firmu. V tomto článku by som sa chcel zamerať na osobné skúsenosti vývojárov, ktorí priamo pracujú s WordPressom a objasniť niektoré otravné veci, ktoré sa môžu vyskytnúť pri jeho používaní.

Nekvalitné a neprehľadné šablóny

Mnoho vývojárov má problém s orientáciou v samotnej štruktúre používanej šablóny. 

Ak šablónu vyrobil, povedzme nejaký študent, ktorý nemá ešte potrebné skúsenosti, tak nevytvorí dostatočne prehľadnú a optimalizovanú šablónu. Je tam jednoducho “bordel”, v ktorom je náročné niečo nájsť a následne upraviť podľa potreby, zvlášť, ak s WordPressom taktiež len začínate. Niektorí užívatelia došli k záveru, že platforma nie je tak intuitívna, ako by mohla byť. Akonáhle zvládnete základy, strmosť krivky učenia je až prekvapujúca. Rovnako aj spôsob, akým pluginy a témy upravujú CMS, robí ich konfiguráciu namáhavou.

Zlý výber pluginov

Je pomerne rozšírený trend používať na každú funkciu plugin, bez ohľadu na to, či je to potrebné alebo nie. Často je na stránke 10 pluginov, ktoré by dokázal zastúpiť jeden. Stránku to spomaľuje a zväčšuje sa tak aj riziko poruchy. 

Nedosiahnuteľné predstavy klientov

Veľa ľudí si predstavuje tvorbu webstránky za úplne jednoduchú vec. Nedokážu odhadnúť rozsah možností WordPressu a na aktualizáciu a úpravu stránky už nemajú peniaze. Nemôžu si finančne dovoliť programátora alebo agentúru. Majú nefunkčný eshop, a k tomu prišli aj o 800€, ktoré zaň zaplatili. Existujú ľudia, ktorí si myslia, že na bezplatnej platforme dokážu vybudovať “novú Alzu”. Túto tému detailnejšie rozoberáme v článku Digitálny marketing a (ne)reálne očakávania slovenských klientov.

Neprofesionálne pluginy

Väčšina pluginov sa zdá byť robená pre amatérskych blogerov, a nie pre profesionálnych vývojárov. Áno, pluginy sú väčšinou zadarmo, ale môžete stratiť veľa času prechádzaním skrz ne a hľadaním toho vhodného. Taktiež často narazíte na pluginy, ktoré neboli aktualizované roky a nemajú žiadnu podporu. Stručne povedané, sú skvelé, keď pracujú, ale už len jeden chybný krok môže poškodiť celý web, zničiť vaše Technické SEO, spôsobiť nekompatibilitu s prehliadačom, a pod.

Jeden z opýtaných vyjadril znepokojenie s dokumentáciou niektorých častí systému. Chýbajúce informácie mu výrazne sťažovali vývoj svojich vlastných pluginov. S vývojom následne skončil kvôli nedostatku času. 

Slabý dôraz na aktualizáciu

Klienti často ignorujú potrebu aktualizácie jadra stránky a ostatných doplnkov. Zanedbaná a zastaralá webstránka prináša problémy so stabilitou a bezpečnosťou. Najčastejšie sa to stáva pri menších weboch, ktoré síce fungujú, avšak stagnujú a postupne upadajú. Gabriel napísal: “Klienti, ktorým sa o weby dlhodobo starám už pochopili, že má cenu mať niekoho, kto sa im o to postará.”

WYSIWYG pluginy, ktoré nahrádzajú funkciu šablón

WYSIWYG editory webových stránok umožňujú ich rýchlejšiu tvorbu bez toho, aby vyžadovali znalosť jazyka HTML. Zdrojový kód www stránok, ktorý takýto program vytvára je plný zbytočných elementov (buď do HTML vôbec nepatria) alebo sú nevhodné rozmiestnené, a preto kód naberá na objeme (aj rádovo).

Špekulantské firmy

Existuje veľa firiem, ktoré využívajú kúpené alebo voľne dostupné šablóny, naplnia ich obsahom a predávajú to za vystavaný web. Je pravda, že takéto web stránky nie sú zvyčajne drahé. Je v tom však háčik. Ak chcete na stránke niečo upraviť, opraviť, pridať alebo odstrániť, môže vás to vo finále stáť viac ako celá stránka dokopy

Musíte si určiť priority a vybrať si správne. Je náročné predísť všetkým týmto nástrahám, trh je presýtený a poskytuje naozaj veľa možností výberu. Potrebujete “béčkový” web alebo profesionálnu webstránku na mieru.  Výber už nechám na vás.

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/WYSIWYG

https://www.arcstone.com/blog/pros-and-cons-of-wordpress-cms

https://sketcher.startitup.sk/najvacsie-nevyhody-pouzivania-wordpressu/

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám